|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
10/07/2017 |
Data da última atualização: |
20/12/2017 |
Tipo da produção científica: |
Folder/Folheto/Cartilha |
Autoria: |
FIGUEIREDO NETO, A.; MORAIS, D. Y. DE M. N.; FERREIRA, E. A.; FIGUEIREDO, R. M. C.; MACHADO, W. R. B. |
Afiliação: |
ACÁCIO FIGUEIREDO NETO, UNIVASF; DAVID YURI DE MELO NUNES MORAIS, UNIVASF; EDILENE ALVES FERREIRA, UNIVASF; RAQUEL MOTA CARNEIRO FIGUEIREDO, CPATSA; WENDELL RAMON BARBOSA MACHADO, UNIVESF. |
Título: |
Segurança alimentar: abordagem conceitual. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Juazeiro: Univasf, 2017. |
Páginas: |
58 p. |
Descrição Física: |
il. |
ISBN: |
978-85-60382-85-9 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Aspectos gerais da segurança alimentar: definição, origens e tratamentos; Estudo de caso; Operações preliminares ao processamento de alimentos: Considerações gerais, etapas e processamento de alimentos; Comercialização de hortaliças, cereais e leguminosas; Carnes e pescados; Leite e seus derivados; Política de segurança alimentar. |
Palavras-Chave: |
Política de segurança alimentar; Processamento de alimento. |
Thesagro: |
Abastecimento; Processamento; Segurança Alimentar; Tecnologia de Alimento; Tratamento de alimento. |
Thesaurus Nal: |
Food technology. |
Categoria do assunto: |
E Economia e Indústria Agrícola |
Marc: |
LEADER 01121nam a2200277 a 4500 001 2072346 005 2017-12-20 008 2017 bl uuuu 00u1 u #d 020 $a978-85-60382-85-9 100 1 $aFIGUEIREDO NETO, A. 245 $aSegurança alimentar$babordagem conceitual. 260 $aJuazeiro: Univasf$c2017 300 $a58 p.$cil. 520 $aAspectos gerais da segurança alimentar: definição, origens e tratamentos; Estudo de caso; Operações preliminares ao processamento de alimentos: Considerações gerais, etapas e processamento de alimentos; Comercialização de hortaliças, cereais e leguminosas; Carnes e pescados; Leite e seus derivados; Política de segurança alimentar. 650 $aFood technology 650 $aAbastecimento 650 $aProcessamento 650 $aSegurança Alimentar 650 $aTecnologia de Alimento 650 $aTratamento de alimento 653 $aPolítica de segurança alimentar 653 $aProcessamento de alimento 700 1 $aMORAIS, D. Y. DE M. N. 700 1 $aFERREIRA, E. A. 700 1 $aFIGUEIREDO, R. M. C. 700 1 $aMACHADO, W. R. B.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
13/11/2019 |
Data da última atualização: |
13/11/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
TOMASI, J. de C.; DEGENHARDT-GOLDBACH, J.; GRUNENNVALDT, R. L.; SANTOS, G. D. dos; VICENTE, V. A.; FRANCISCON, L.; BONA, C.; QUOIRIN, M. |
Afiliação: |
Jéssica de Cássia Tomasi, UFPR; JULIANA DEGENHARDT GOLDBACH, CNPF; Renata Lucia Grunennvaldt, UFPR; Germana Dávila dos Santos, UFPR; Vania Aparecida Vicente, UFPR; LUZIANE FRANCISCON, CNPF; Cleusa Bona, UFPR; Marguerite Quoirin, UFPR. |
Título: |
In vitro establishment of shoot meristems of Ilex paraguariensis and identification of endophytic bacteria. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Forestry Research, v. 30, n. 5, p. 1765-1777, Oct. 2019. |
DOI: |
10.1007/s11676-018-0763-x |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Yerba mate (Ilex paraguariensis A. St.-Hil.) is a species of great economic, social and environmental importance for the southern regions of Brazil, Uruguay and Argentina. Currently the most diverse products are obtained from mate leaves, including mate tea. The objective of this study was to establish shoot meristem cultures (meristematic dome and a few primordia) of elite clones and identify the endophytic bacteria present in the explants. We tested the effect of clones (F1, F2, A03 and A07), culture media (MS, 1/2MS, 1/4MS and WPM), cytokinins (kinetin, BA and 2iP), activated charcoal (1, 2 and 3 g L-1), and disinfecting agent (sodium hypochlorite and mercuric chloride) on in vitro establishment. F1 and F2 clones were the most responsive for shoot meristem in vitro culture. WPM medium supplemented with 8.8 µM 2iP, 0.2 µM NAA and 3 g L-1 activated charcoal was the most suitable for the in vitro establishment of the F1 clone. No phytotoxic effect of the disinfectant was observed and some meristems sprouted. The isolated endophytic bacterium was identified for the first time in yerba mate as Agrobacterium larrymoorei. To conclude, we were able to establish in vitro culture of yerba mate using meristems as explants but the tissues were not free of endophytic microorganisms which could interfere with explant response. |
Palavras-Chave: |
2iP; Activated charcoal; Endophytic bacteria; Erva mate. |
Thesagro: |
Cultura de Tecido; Ilex Paraguariensis; Oxidação. |
Thesaurus NAL: |
Agrobacterium larrymoorei; Oxidation; Tissue culture; Yerba mate. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02375naa a2200349 a 4500 001 2114253 005 2019-11-13 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s11676-018-0763-x$2DOI 100 1 $aTOMASI, J. de C. 245 $aIn vitro establishment of shoot meristems of Ilex paraguariensis and identification of endophytic bacteria.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aYerba mate (Ilex paraguariensis A. St.-Hil.) is a species of great economic, social and environmental importance for the southern regions of Brazil, Uruguay and Argentina. Currently the most diverse products are obtained from mate leaves, including mate tea. The objective of this study was to establish shoot meristem cultures (meristematic dome and a few primordia) of elite clones and identify the endophytic bacteria present in the explants. We tested the effect of clones (F1, F2, A03 and A07), culture media (MS, 1/2MS, 1/4MS and WPM), cytokinins (kinetin, BA and 2iP), activated charcoal (1, 2 and 3 g L-1), and disinfecting agent (sodium hypochlorite and mercuric chloride) on in vitro establishment. F1 and F2 clones were the most responsive for shoot meristem in vitro culture. WPM medium supplemented with 8.8 µM 2iP, 0.2 µM NAA and 3 g L-1 activated charcoal was the most suitable for the in vitro establishment of the F1 clone. No phytotoxic effect of the disinfectant was observed and some meristems sprouted. The isolated endophytic bacterium was identified for the first time in yerba mate as Agrobacterium larrymoorei. To conclude, we were able to establish in vitro culture of yerba mate using meristems as explants but the tissues were not free of endophytic microorganisms which could interfere with explant response. 650 $aAgrobacterium larrymoorei 650 $aOxidation 650 $aTissue culture 650 $aYerba mate 650 $aCultura de Tecido 650 $aIlex Paraguariensis 650 $aOxidação 653 $a2iP 653 $aActivated charcoal 653 $aEndophytic bacteria 653 $aErva mate 700 1 $aDEGENHARDT-GOLDBACH, J. 700 1 $aGRUNENNVALDT, R. L. 700 1 $aSANTOS, G. D. dos 700 1 $aVICENTE, V. A. 700 1 $aFRANCISCON, L. 700 1 $aBONA, C. 700 1 $aQUOIRIN, M. 773 $tJournal of Forestry Research$gv. 30, n. 5, p. 1765-1777, Oct. 2019.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|