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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  10/07/2017
Data da última atualização:  20/12/2017
Tipo da produção científica:  Folder/Folheto/Cartilha
Autoria:  FIGUEIREDO NETO, A.; MORAIS, D. Y. DE M. N.; FERREIRA, E. A.; FIGUEIREDO, R. M. C.; MACHADO, W. R. B.
Afiliação:  ACÁCIO FIGUEIREDO NETO, UNIVASF; DAVID YURI DE MELO NUNES MORAIS, UNIVASF; EDILENE ALVES FERREIRA, UNIVASF; RAQUEL MOTA CARNEIRO FIGUEIREDO, CPATSA; WENDELL RAMON BARBOSA MACHADO, UNIVESF.
Título:  Segurança alimentar: abordagem conceitual.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Juazeiro: Univasf, 2017.
Páginas:  58 p.
Descrição Física:  il.
ISBN:  978-85-60382-85-9
Idioma:  Português
Conteúdo:  Aspectos gerais da segurança alimentar: definição, origens e tratamentos; Estudo de caso; Operações preliminares ao processamento de alimentos: Considerações gerais, etapas e processamento de alimentos; Comercialização de hortaliças, cereais e leguminosas; Carnes e pescados; Leite e seus derivados; Política de segurança alimentar.
Palavras-Chave:  Política de segurança alimentar; Processamento de alimento.
Thesagro:  Abastecimento; Processamento; Segurança Alimentar; Tecnologia de Alimento; Tratamento de alimento.
Thesaurus Nal:  Food technology.
Categoria do assunto:  E Economia e Indústria Agrícola
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA56672 - 1UPCLV - PP641.4F475s2017.00053
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  13/11/2019
Data da última atualização:  13/11/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  TOMASI, J. de C.; DEGENHARDT-GOLDBACH, J.; GRUNENNVALDT, R. L.; SANTOS, G. D. dos; VICENTE, V. A.; FRANCISCON, L.; BONA, C.; QUOIRIN, M.
Afiliação:  Jéssica de Cássia Tomasi, UFPR; JULIANA DEGENHARDT GOLDBACH, CNPF; Renata Lucia Grunennvaldt, UFPR; Germana Dávila dos Santos, UFPR; Vania Aparecida Vicente, UFPR; LUZIANE FRANCISCON, CNPF; Cleusa Bona, UFPR; Marguerite Quoirin, UFPR.
Título:  In vitro establishment of shoot meristems of Ilex paraguariensis and identification of endophytic bacteria.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Journal of Forestry Research, v. 30, n. 5, p. 1765-1777, Oct. 2019.
DOI:  10.1007/s11676-018-0763-x
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Yerba mate (Ilex paraguariensis A. St.-Hil.) is a species of great economic, social and environmental importance for the southern regions of Brazil, Uruguay and Argentina. Currently the most diverse products are obtained from mate leaves, including mate tea. The objective of this study was to establish shoot meristem cultures (meristematic dome and a few primordia) of elite clones and identify the endophytic bacteria present in the explants. We tested the effect of clones (F1, F2, A03 and A07), culture media (MS, 1/2MS, 1/4MS and WPM), cytokinins (kinetin, BA and 2iP), activated charcoal (1, 2 and 3 g L-1), and disinfecting agent (sodium hypochlorite and mercuric chloride) on in vitro establishment. F1 and F2 clones were the most responsive for shoot meristem in vitro culture. WPM medium supplemented with 8.8 µM 2iP, 0.2 µM NAA and 3 g L-1 activated charcoal was the most suitable for the in vitro establishment of the F1 clone. No phytotoxic effect of the disinfectant was observed and some meristems sprouted. The isolated endophytic bacterium was identified for the first time in yerba mate as Agrobacterium larrymoorei. To conclude, we were able to establish in vitro culture of yerba mate using meristems as explants but the tissues were not free of endophytic microorganisms which could interfere with explant response.
Palavras-Chave:  2iP; Activated charcoal; Endophytic bacteria; Erva mate.
Thesagro:  Cultura de Tecido; Ilex Paraguariensis; Oxidação.
Thesaurus NAL:  Agrobacterium larrymoorei; Oxidation; Tissue culture; Yerba mate.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF57072 - 1UPCAP - DD
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